Pişmaniyenin Tarihçesi
Bu
tatlının neden pişmaniye olarak anıldığına ilişkin bilgi son derece azdır. Ana
Britannica isimli ansiklopediye bakılırsa, ilk yapıldığı yerin İran olma
ihtimali oldukça yüksek. Bu ülkede "peşmek" diye adlandırıldığı için
de sözcüğün zamanla Türkçe'de "pişmaniye" olarak geçtigi düşünülüyor.
Bu ülkede pesmek diye adlandırıldığı için bu sözcüğün zamanla Türkçe'de pişmaniye şeklini almış olması güclü bir ihtimal. 1957'den bu yana pismaniye ustaligi yapmis Mehmet Ustaya bakilirsa da, bu helvanın yapımına girişenlerin ağdaya kıvam tutturmakta karşılaştıkları güçlükler üzerine bu işe kalkışmış olmaktan duydukları pişmanlığı ifade ediyor helvanın adı.
Bu ülkede pesmek diye adlandırıldığı için bu sözcüğün zamanla Türkçe'de pişmaniye şeklini almış olması güclü bir ihtimal. 1957'den bu yana pismaniye ustaligi yapmis Mehmet Ustaya bakilirsa da, bu helvanın yapımına girişenlerin ağdaya kıvam tutturmakta karşılaştıkları güçlükler üzerine bu işe kalkışmış olmaktan duydukları pişmanlığı ifade ediyor helvanın adı.
İzmit
pişmaniyesine ün kazandıranlar ise : 1601-1611 yılları arasında İran ve
Ermenistan’dan gelerek İzmit ve çevresine yerleşen Ermeni ustalar oldugu sanılmakta.
İzmit pişmaniyesine ününü kazandıran ise bu ustalardan Şekerci Hacı Agop
Dolmacıyan. Ne var ki 1. Dünya Savaşı’nı izleyen yıllarda diğerleri gibi
Dolmacıyan da şekerci dükkânını kapatarak başka bir ülkeye göçmüş ve onun
maharetinin de kendisiyle birlikte göç etmesini önleyen ise, Dolmacıyan’ın
çocuklarına Türkçe ve Fransızca öğretmek üzere dükkânında çalışmış bulunan
İzmit Muhasebe Başkâtipliği’nde görevli İbrahim Ethem Efendi olmuş.
Kendisine pişmaniye yapımının bütün inceliklerini öğreten Hacı Agop Dolmacıyan’ın Amerika’ya göç etmesi üzerine, Kapanönü semtinde bir şekerci dükkânı açmış. Botanik kültürü, müzik yeteneği ile de tanınan ve soyadı kanunu çıktıktan sonra Çınar soyadını alan, 1892-1953 yılları arasında yaşamış bu renkli kişiliğin imalathanesi adeta pişmaniye ustası yetiştiren bir okul olmuş ilerleyen yıllarda.
Kendisine pişmaniye yapımının bütün inceliklerini öğreten Hacı Agop Dolmacıyan’ın Amerika’ya göç etmesi üzerine, Kapanönü semtinde bir şekerci dükkânı açmış. Botanik kültürü, müzik yeteneği ile de tanınan ve soyadı kanunu çıktıktan sonra Çınar soyadını alan, 1892-1953 yılları arasında yaşamış bu renkli kişiliğin imalathanesi adeta pişmaniye ustası yetiştiren bir okul olmuş ilerleyen yıllarda.
Türk
mutfağının en ünlü helvaları arasında bir yeri olan pişmaniye, Anadolu folklor
geleneğinde önemli bir yer tutar. Yüksek kas gücü gerektigi için daha çok
erkekler tarafından yapılan bu helva, Anadolu'nun bir çok yerinde yapılmasına
ragmen en iyi şekilde İzmit ' bölgesinden çıkmaktadır.
Aşama Aşama Pişmaniye Yapımı
Pişmaniye,
ana maddeleri şeker, un ve yağ olan, yapımı ustalık gerektiren, yapıldıktan
sonra tel tel olan kendine özgü bir tatlı çeşididir. Kavrulmuş una kaynamış
şekerin yedirilmesi ilk bakışta kolay gibi görünse de, küçük bir yanlışlıkla
tüm emek ve harcamalar boşa gidebilir. Çevrede “pişmaniye” adının buradan
kaynaklandığı öne sürülür. Teknoloji pişmaniye imalatını ne kadar
kolaylaştırmış olursa olsun, bu tatlının yapımı hâlâ ustaların maharetine
muhtaçtır.
Pişmaniye’nin
nasıl yapıldığına gelelim. Şeker ve sudan oluşan karışım bir kazanda 165
dereceye kadar kaynatılır. Kaynamış şeker soğutma tazgahlarına dökülür.
Şeker
soğutma tezgahlarında soğuyup yavaş yavaş macun halini alır.
Macun
halini almış şeker daha sonra beyazlatma işlemine tabi tutulur. Bu işlem
bittiğinde şeker büyük bir sakıza benzer.
Diğer
yandan un ve yağdan oluşan ve bir kazanda 7-8 saat pişen özel hamur,
pişmaniye’nin çekileceği büyük tepsiye belli bir miktar yayılır. Bu özel hamura
pişmaniyeciler “Miyhane” adını verirler.
Halka
haline getirilmiş ve hamur ile karıştırılmış şeker çekilerek açılmaya başlanır.
Şeker,
esnedikçe ve tepsi genişliğinde açıldıkça katlanıp tekrar açılır. Bu işlem,
hamur kaybolana (hamurun şekere yedirilmesi) ve şeker tel tel ayrılana kadar
(yaklaşık 15-20 dakika) sürer.
Tezgaha serilen tel halindeki pişmaniye, kahve fincanı yardımıyla en son haline getirilir.
Ve Final...
Hadi bakalım afiyet bal şeker olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder